Spektrum denního světla je vhodné pro práci i k odpočinku

Plnospektrální osvětlení jsou zdroje umělého světla, které napodobují sluneční svit. Tím se přibližují ideálnímu stavu, vzhledem k tomu, že lidský (i zvířecí a rostlinný) organismus čerpá z denního slunečního světla mnoho důležitých aspektů pro správné fungování.

sluneční světlo

Proč je spektrum denního světla důležité

Pro práci i k odpočinku – říká se, že studené barvy umělého světla (více do modra) jsou vhodné pro práci a teplé pro odpočinek, ale je to poněkud složitější. Když budete příliš dlouho vystaveni studenému světlu, budete sice více bdělí, ale zároveň to způsobí hormonální výkyv a uměle navozený stav zvýšení bdělosti. To může více podpořit vylučování stresových hormonů (např. adrenalinu), a být příčinou nerovnovážného stavu. Příliš dlouhý pobyt v teplém odstínu umělého světla zas navozuje útlum, a to má rovněž vliv na hormonální nerovnováhu. Pokud prostor osvítíte spektrem denního světla , které je vyvážené, a napodobuje sluneční svit, můžete v takovém prostředí dobře pracovat i relaxovat. Širokospektrálním svítidlům se velmi přibližuje klasická žárovka s wolframovým vláknem, pamětníci si jistě vybaví, že u takového světla se cítili příjemně při jakékoli příležitosti – pracovní, slavnostní, či relaxační.

žárovka na stole

Podporuje přirozený denní rytmus – pochody slunce na obloze úzce souvisí s produkcí Serotoninu a spánkového hormonu Melatoninu. Pravidelný cyklus spánku a bdění je pro náš organismus velmi důležitý, a patří sem sluneční záření, jemuž bychom se měli vystavovat co nejčastěji. Bohužel mnoho času trávíme v zaměstnání v uzavřených místnostech, a deficit přirozeného slunečního světla (optického záření) při nevhodně zvoleném umělém osvětlení se pak projevuje horším pracovním výkonem a psychickými problémy. Je prokázáno, že plnospektrální světelné zdroje mají mnohem větší vliv na kvalitu našeho života, než běžně prodávaná svítidla. Dejte přednost LED plnospektrálním zdrojům, nevydávají tolik elektromagnetického záření, jako kompaktní zářivky, které jsou větším zdrojem problémů, souvisejících s tzv. elektrosmogem.